Esquirols (1968-1986)

Esquirols ha estat fins avui dia el grup de cançó catalana de la Plana de Vic, més popular. El grup es va formar l’any 1968 a l’Esquirol, d’on va prendre el nom amb cert aire reivindicatiu ja que aleshores el nom oficial de la població era exclusivament, Santa Maria de Corcó. Cantar en català a finals del franquisme era tot un repte ja que els mitjans de difusió habituals ocultaven tota expressió cultural en català, però els anhels democràtics eren més vius que mai. El grup va estar format, entre altres, per l’actor Joan Crosas, Joan Vilamala, Dolors Roca, Josep Casadesús i Ramon Estrada.

Esquirols va actuar durant quinze anys fins que es van extingir l’any 1986. Les seves canons vitalistes, humanistes i festives, però també compromeses i reivindicatives, amb lletres iròniques i satíriques o emotives i contundents, van arribar a un públic majoritari. Les influències inicials de la cançó de muntanya, de la cançó tradicional i del folk nord-americà van deixar pas, de mica en mica, a un estil propi i elaborat, i a una sonoritat plena de matisos instrumentals i vocals.
Vam editar sis discos de llarga durada: Cants al vent (Edigsa, 1973), Fent camí (Edigsa, 1975), Colze amb colze (Edigsa, 1976), Licor d’herbes bones (Edigsa, 1978), Torna, torna Serrallonga (Edigsa, 1980), Com un anhel (Edigsa, 1982) i van enregistrar el disc El comte Arnau (1984) amb Rafael Subirachs i Maria del Mar Bonet, (que encara resta inèdit), el repertori del qual van fer conèixer en les seves actuacions, entre altres, a la plaça del Rei de Barcelona. Com també, una selecció de 12 poemes de Miquel Desclot: Les cançons de la lluna i el barret (1985).
Les cançons d’Esquirols com ara Fent camí, Arrels, Torna, torna Serrallonga, Conte medieval, Cada dia és un nou pas, i altres, més de 25 anys després de la dissolució del grup, encara es canten i són interpretades novament per formacions diverses com ara Mesclat, Mecatxis, Orquesta Alternativa, Pastorets Rock, Pinyols Bertran… Darrerament (2009-1011) la formació Sciurus ha presentat i presenta, a les principals ciutats de Catalunya, l’espectacle Esquirols XXI basat en la interpretació fidel de les seves cançons.

Video de presentació de l’acte “Cada dia és un nou pas. Homenatge a Esquirols” (9 de setembre de 2005). Edita: Associació

El col·lectiu Joan Pau Giné aplega una seixantena de grups musicals rossellonesos que s’han proposat fer-se sentir a la Catalunya Nord i a tot l’estat francès. També el grup “Sciurus” s’ha proposat fer reviure la música dels Esquirols.

http://www.tv3.cat/videos/4267070

www.auques.cat

3 comentaris a l'entrada: Esquirols (1968-1986)

  1. miqueldevic diu:

    Molt interessant aquesta aportació sobre Esquirols…quants records, quantes trobades quantes melodies cantades en campaments, colònies o sota la lona d’una tenda. Música amb la instrumentació precisa, lletres que enganxen i sentiment de país. Enhorabona pel vídeo i la recensió.

    • Gonçal Vallès diu:

      Gran grup, grans cançons d’una època… i també d’ara!! Miqueldevic, sàpigues que el grup Sciurus portarà el seu recital a Vic el proper 9 de juliol a l’Atlàntida.

  2. Retroenllaç: Esquirols (1968-1986) | CANÇONS PER SEMPRE | Scoop.it

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

* Dia actual:

* Copia aquí el dia d'avui:

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>